Öppettider: 11:00 - 18:00 | Lör: 11:00 - 16:00 | Sön: STÄNGT 

 x 
Kundvagn - 0 kr

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Börja dyka i Sverige

Varför skall jag dyka i Sverige?

Många har en bild av dykning förknippad med en BBC dokumentär av David Attenborough, där man glider fram över färgsprakande korallrev i kristallklart, blått vatten. Att doppa huvudet under ytan när det är 5 grader i vattnet och man inte kan se händerna framför sig verkar då inte så lockande, vilket tyvärr är uppfattningen många har om svensk dykning.

Vi menar att dykning i Sverige är väldigt belönande när man väl tar steget, och här är ett par anledningar varför:

  1. Sverige har några av världens bäst bevarade vrak som sträcker sig tillbaka till Vasas tid. Att dyka på några av dessa vrak är vare sig djupt, farligt eller kräver någon speciell utrustning.
  2. På västkusten i Sverige har vi oftast bra sikt året runt, med ett rikt marint liv av fiskar, anemoner och skaldjur. Vattnet är varmare än på östkusten och tillåter även dykning i våtdräkt på sommaren om man vill få en mjukare introduktion till svensk dykning.
  3. För de riktigt avancerade dykarna finns det en uppsjö av olika gruvor och kalkbrott som har kristallklart vatten, med många reliker från senaste århundradet kvar att utforska.
  4. Det som ändå är det bästa med att dyka i Sverige är tillgången till dykning året runt, när du vill. Du behöver inte vänta på din utlandssemester för att kunna utforska undervattensvärlden, du kan göra det på helgen eller efter jobbet.

Dyka i Sverige på vrak i Stockholm

Hur gör jag för att komma igång med dykningen i Sverige?

Det första du skall göra är att ta kontakt med ett dykcenter eller sällskap. Det bästa sättet att komma igång med dykning i området är helt enkelt att delta i kurser och aktiviteter som är organiserade. Detta kan vara alltifrån after-work dyk till uppfräschningsdyk, specialkurser och båtutfärder till fina vrak. Du kommer få mycket mer ut av dykningen genom ett ordentligt nätverk, vilket också är roligare!

Har du inte dykt tidigare eller inte har något certifikat så kommer du att lära dig allt du behöver under en grundkurs, för att kunna dyka säkert tillsammans med en parkamrat i dessa vatten. Den populäraste grundkursen kallas för Open Water och du hittar mer information om den här!

Jag har tagit mitt certifikat utomlands, kan jag dyka i Sverige?

Ja, teoretiskt kommer ditt dykcertifikat tillåta dig att dyka i Sverige. Dock som överallt i världen har vi andra dykförhållanden än den plats du tog ditt certifikat på. Därför är det bra att få en bra introduktion till just våra förhållanden i Sverige. Det betyder inte att det är svårare att dyka i Sverige än den platsen som du tog ditt certifikat på, bara annorlunda.

De främsta skillnaderna från dykning i andra varmare vatten är

  • Kylan – Det är kallt i djupt vatten i Sverige även under sommaren. Därför behöver man dyka med torrdräkt för att hålla sig varm. Att dyka med torrdräkt, handskar och huva gör att man blir mindre rörlig, vilket kräver mer övning för att få färdigheterna att sitta.
  • Sikten – Speciellt under sommaren i Stockholms skärgård kan sikten variera mycket. Detta kräver extra uppmärksamhet på både parkamrat och orientering. Låt inte detta skrämma dig då vi kan ha riktigt bra sikt i Sverige. På västkusten har vi också oftast bra sikt året runt.
  • Bottenbeskaffenheten – På östkusten i Sverige består botten främst av dy, lera och annat sediment. Det gör att sikten snabbt kan förändras om man rör upp botten med till exempel fenorna. Därför kräver det, precis som på ett korallrev, god avvägning och fenteknik för att undvika att skada omgivningen eller försämra sikten.

Behöver jag ha egen utrustning för att dyka i Sverige?

Nej, för att komma igång med dykning i Sverige behöver man inte äga all utrustning själv. Du kan hyra utrustning som håller väldigt bra kvalitet av närmaste dykcenter. Som med andra sporter är det dock klokt att investera i ett par grundläggande utrustningsdetaljer redan under eller efter sin kurs som gör dykningen roligare och mer bekväm.

Som regel bör man redan från början ha sin egen mask och fenor, därefter dykdator och dräkt. Att hyra utrustning som väst, regulator och cylindrar är billigt och något man kan vänta med att investera i tills man är säker på vilken typ av dykning man vill göra.

Dyka i Sverige från stranden i Stockholm

Vilka kurser kan jag gå för att bli en säkrare dykare i svenska vatten?

Först och främst rekommenderar vi att man går en torrdräktskurs för att tycka det är kul att dyka i den vattentemperaturen vi har. Att dyka med torrdräkt är inte svårt, men kräver ett par dyk för att bli duktig och känna sig bekväm. Läs mer om den kursen här.

Har det gått ett par år sedan du doppade huvudet under vatten är det en riktigt bra idé att gå en uppfräschningskurs. Inte minst för att träna på färdigheterna så man kan hantera nödsituationer, men också för att uppmärksammas på nya regler och få tips om dykplatser. Läs mer om det här.

Sist men inte minst så är avvägning den främsta färdighet man skall behärska för att vara en säker dykare. Bra avvägning förebygger inte bara farliga situationer men gör att man kan slappna av och njuta mer av sin omgivning, vilket gör att man får ut mer av sin dykning. Därför finns det även kurser som du kan ta för att slipa på detta. Läs mer om det här.

Ta kontakt med oss om du vill veta mer om vilka steg just du kan ta för att komma igång med din dykning i Sverige.

Välkommen till Stockholms Dykcenter!

Newsletter

Ange din e-postadress att nyheter, uppdateringar, specialerbjudanden och annan information.


Stockholms DykCenter AB
Org.nummer 556767-1200
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 


Öppettider

Mån-fre: 11 - 18

Lördag: 11-16

Söndag: STÄNGT

Stockholms Dykcenter ©2021 - Privacy Policy
Webbsida av Joomlaproffs.se